A hucul lófajta populációgenetikai jellemzése

 Menü Kiadványok A hucul lófajta populációgenetikai jellemzése

Rövid leírás

A Póni- és Kislótenyésztők Országos Egyesületének ez az elektronikus kiadványa tartalmaz egy Magyarországon eddig soha közzé nem tett populációgenetikai számítást, amennyiben származási adatainak felhasználásával valamennyi (kb. 300) törzskönyvi ellenőrzésben tartott kancának bármelyik tenyésztési engedéllyel rendelkező méntől (minden párosítási lehetőségre) megbecsültük születendő csikója beltenyésztési együtthatóját. A számítások a pedigré teljes hosszának figyelembevételével történtek. Minél rövidebb ugyanis a figyelembe vett ősi sorok száma, annál kevésbé pontos a becslés a beltenyésztettség mértékét illetően.

Miután a génmegőrzési támogatásban szereplő kancákra a tenyésztőknek párosítási terveket kell készíteni, az egyesület vezetésének pedig őrködnie kell a genetikai diverzitás fenntartásán, ez a virtuális adathalmaz segítségére lesz a tenyésztőnek a törzskönyvi ellenőrzésben tartott kancaállomány párosítási tervének meghatározásában. Ennek figyelembevétele révén elektronikus kiadványunk segíti a következő nemzedék beltenyésztettségének szinten tartását, vagy legalábbis késleltetését.

(A kiadvány 13-15. oldalain található nagyméretű táblázat megtekintéséhez nagyítsa meg a kiadvány adott oldalain a megjelenést, és görgessen jobbra illetve lefelé a teljes terjedelmű megtekintéshez.)

          Megnézem

Részletek
Kiadás éve 2016 Kiadás forrása a 17/2012 (II.29) VM rendelet alapján pályázott  „tájékoztatás és ismeretterjesztés” célprogramban elnyert összeg, továbbá a törzskönyvi nyilvántartásból befolyt szolgáltatási díj
 
Vissza a kiadványokhoz

Elérhetőség

   

Facebook